Ilustracija: UI

Kako je antifašizam pobijedio Bartulicu

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok
Antifašizam je tema koja mnogima izaziva suze, bilo od tuge ili smijeha, ovisno o kontekstu. Suze tuge zbog stravičnih povijesnih događaja i zločina počinjenih pod fašističkim režimima, a suze smijeha kada se susretnemo s apsurdnim i često neuspjelim pokušajima nekih pojedinaca da fašističke ideje ožive u modernom dobu. Da parafraziramo staru izreku: “Onaj tko ne uči iz povijesti osuđen je ponavljati ju.” Pa krenimo redom, uz dozu humora, kako bi pokazali koliko je antifašizam važan ne samo za prošlost nego i za sadašnjost.

Povijesno gledano, antifašizam je bio nužan odgovor na rastuću prijetnju fašizma u 20. stoljeću. Sjećate se onih zlikovaca u crnim uniformama koji su marširali i izazivali ratove? Da, to su fašisti. I dok je svijet plesao u ritmu džeza i charlestona, neki ljudi su smatrali da je vrijeme za disciplinu, militarizam i opću mrzovolju. No, uz pomoć antifašista, fašističke ambicije su uspješno suzbijene. Zahvaljujući antifašistima, danas ne govorimo svi njemački i ne marširamo u vojnim čizmama do posla.

Ali priča tu ne staje. Nažalost, poput dosadnog rođaka koji se uvijek iznova pojavljuje na obiteljskim okupljanjima, fašizam i dalje pokušava naći svoje mjesto u modernom društvu. Iako se današnji fašisti možda ne pojavljuju u crnim uniformama (ili barem ne svi), njihove ideje su prepoznatljive po svom karakterističnom smrdljivom mirisu netrpeljivosti, mržnje i autoritarnosti. Ovdje na scenu stupa antifašizam, spreman da podsjeti sve nas koliko je važno suprotstaviti se tim idejama.

Moderni antifašisti su poput superjunaka našeg doba. Umjesto plašteva i maski, oni nose transparentne stavove o ljudskim pravima, slobodi i jednakosti. Umjesto borbe s laserskim pištoljima, koriste obrazovanje, aktivizam i ponekad i malo humora. Jer nema ničeg učinkovitijeg od ismijavanja onih koji se previše ozbiljno shvaćaju, zar ne? Bartulice i slični likovi, moderni pobornici fašizma, često se raskrinkaju jednostavnim iznošenjem činjenica i zdravim razumom.

Zamislimo situaciju: Bartulica sjedi za stolom u kafiću i govori o tome kako bi svi trebali izgledati, misliti i ponašati se isto. U tom trenutku ulazi antifašist, s osmijehom na licu, i počinje pričati priču o tome kako je različitost upravo ono što čini svijet zanimljivim i naprednim. Bartulica se, naravno, ne slaže, ali antifašist mirno nastavlja s argumentima, koristeći humor i činjenice da pokaže koliko je raznolikost važna. Kafić se smije, Bartulica pocrveni i povuče se, barem na neko vrijeme.

Antifašizam nije samo obrana protiv prošlih prijetnji, nego i stalna borba protiv novih oblika netolerancije i autoritarnosti. Biti antifašist znači prepoznati vrijednost svakog pojedinca, boriti se za pravo na različitost i suprotstavljati se nepravdi gdje god se pojavi. To je svakodnevna dužnost koja se ne smije zanemariti, pogotovo u svijetu gdje su Bartulice uvijek spremne iskočiti iz sjene.

U konačnici, antifašizam nije samo povijesna relikvija, nego živ i važan pokret koji nas podsjeća na najvažnije ljudske vrijednosti. I dok se smijemo apsurdnim pokušajima fašista da ponovo zadobiju moć, ne zaboravimo da je smijeh jedan od najmoćnijih alata u našoj borbi. Jer, kako je netko mudro rekao: “Fašizam je poput klauna – ako ga se bojimo, on pobjeđuje; ako mu se smijemo, on nestaje.”

Zato nastavite se smijati, učiti iz povijesti i boriti se za bolji svijet, jer antifašizam je važniji nego ikad.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.