Obavljena 1894 besplatna pregleda s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u 9 gradova

U sklopu ovogodišnje javnozdravstvene kampanje #SaveYourSkin, koju su organizirali La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, obavljena su 1894 besplatna pregleda s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože. Među pregledanim građanima, 231 osoba je poslana na daljnje liječenje zbog sumnje na zloćudne tumore kože među kojima njih 40 zbog sumnje na melanom. Besplatni preventivni dermatološki pregledi madeža ove su se godine obavljali u devet gradova diljem Hrvatske: Zagrebu, Vinkovcima, Đakovu, Virovitici, Ogulinu, Kninu, Malinskoj na otoku Krku te Umagu.

Najviše suspektnih madeža otkriveno u Kninu i Metkoviću Prvi je na rasporedu bio Zagreb, u kojemu su obavljena 154 besplatna pregleda te je otkriveno 28 suspektnih promjena na koži. Potom su uslijedili Vinkovci, u kojima je obavljeno 179 pregleda, od čega je 28 građana upućeno na daljnje liječenje. U Đakovu je u sklopu 249 besplatnih preventivnih pregleda otkriveno 20 sumnjivih promjena, dok su u Virovitici objavljena 232 besplatna pregleda i otkrivena 21 suspektna promjena. Kampanja se, potom, nastavila u Ogulinu, gdje je obavljeno 148 besplatnih pregleda, a otkriveno je tek 6 suspektnih zloćudnih tumora. U Kninu je obavljeno 296 besplatnih pregleda s rekordnih 39 građana koji su upućeni na daljnje liječenje, dok je u Metkoviću u sklopu 259 pregleda pronađeno 38 sumnjivih tumora. U lipnju su dermatolozi bili u Malinskoj na otoku Krku gdje su obavili 276 besplatnih pregleda i otkrili 35 suspektnih promjena, a kampanja je završila u Umagu, u kojem je u sklopu 101 besplatnog pregleda kod 16 osoba otkriveno sumnjivih promjena zbog kojih su upućeni na daljnje liječenje.

„Ti rezultati potkrjepljuju činjenice o velikom porastu broja oboljelih od zloćudnih tumora kože i potrebi za preventivnim pregledima svih rizičnih pacijenata. Rizične osobe su u dobi između 50 i 75 godina, one koje imaju svijetlu kožu, oči i kosu, osobe koje su više puta u mladosti imale opekline od sunca, one koje veći dio života provode na otvorenom i one koje imaju osobnu ili obiteljsku povijest obolijevanja od melanoma ili karcinoma kože. Potvrdu rizika praćenu sumnjivim promjenama na koži treba odrediti liječnik obiteljske medicine“, rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

Čak 65% pacijenata nikad nije bilo na pregledu madeža
Zabrinjavajući je podatak da 65% pregledanih ranije nije bilo na pregledu madeža, iako su većinu pregledanih činile upravo odrasle osobe, od čega 65% žena. Upravo je pretjerano izlaganje suncu jedan od glavnih uzroka raka kože, a dolaskom ljeta brojni građani nedovoljno se štite težeći preplanuloj puti. Tek 15% pregledanih građana zaštitu od sunca koristi redovito tijekom cijele godine, 52% zaštitu od sunca koristi samo ljeti, dok 20% pregledanih pacijenata uopće ne koristi zaštitu od sunca.

Dermatolozi ističu kako je, prema podatcima Registra za rak Republike Hrvatske, incidencija melanoma u stalnom porastu. Govoreći o zloćudnim tumorima kože, melanom, ako se ne otkrije na vrijeme, ima najzloćudniji tijek i najlošiju prognozu. S druge strane, ako se otkrije dovoljno rano, u 99% slučajeva je izlječiv.

Ove godine 33% pregleda više nego prošle godine i 4 puta više suspektnih zloćudnih tumora uključujući i melanom.
U sklopu ovogodišnje kampanje #SaveYourSkin obavljeno je 33% pregleda više nego prošle godine te je otkriveno 4 puta više suspektnih zloćudnih tumora uključujući i 40 osoba sa sumnjom na melanom.

„Jedan od ciljeva našeg brenda La Roche-Posay je podizanje razine svijesti javnosti o važnosti pravilne zaštite kože od sunca i rane prevencije raka kože. Stoga smo prije dvije godine s partnerima pokrenuli ovaj projekt u Hrvatskoj te dosad u sklopu projekta #SaveYourSkin obavili 4139 besplatnih pregleda građana. Kod njih 301 pokazala se sumnja na zloćudni tumor kože, zbog čega su upućeni na daljnje liječenje i obradu. Iznimno smo sretni i zahvalni partnerima na projektu što se ova kampanja iz godine u godinu širi i što se broj obavljenih preventivnih pregleda konstantno povećava“, rekla je Svjetlana Arh, Medical direktorica L'Oreal Dermatological Beauty divizije kompanije L'Oreal. La Roche-Posay je dermokozmetički brend za njegu kože broj jedan u svijetu*, koji preporučuju
dermatolozi. Uz pomoć svojih inovativnih proizvoda brend La Roche-Posay godinama predano radi na osvještavanju o važnosti prevencije raka kože. Inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, redovne besplatne preglede madeža, redovitu i učinkovitu zaštitu od sunca pomoću proizvoda sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa. Dugogodišnjim nastojanjem da promjeni percepciju i navike društva u zaštiti zdravlja kože, La Roche-Posay pomaže smanjenju poražavajućih statistika vezanih uz rak kože te dodatno ukazuje na potrebu brige o zdravlju kože i potiče što veći broj ljudi na redovite preglede i samopreglede kože. Više informacija pronađite na linku.

* Studija provedena na dermokozmetičkom tržištu od strane AplusA i drugih partnera između siječnja
2023. i svibnja 2023. među dermatolozima u 34 zemlje koje predstavljaju više od 80% svjetskog BDP-a.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.