Foto: Youtube

VIDEO: Kako dijete s autizmom vidi svijet

Autizam nije lako shvatiti ako s njim niste u bliskom kontaktu, a i onda je ne možemo biti sigurni da je to tako… Zato dobro dođe sve što nam to može dočarati, kao ovaj video, piše miss7MAMA.

Nije lako živjeti s autizmom. To će reći svatko tko se susreo s osobom koja je u spektru autizma, a posebno oni koji  s nekim oblikom autizma žive cijeli svoj život. Onaj tko to ne proživljava ili nije u blizini nekog tko to proživljava, ne može to lako shvatiti. I sasvim je razumljivo da to ne možemo lako shvatiti, jer – to je jedan potpuno drukčiji pogled na svijet i svaki njegov segment. Zato moramo obratiti uvijek pažnju na sve što nam može taj svijet dočarati.

Neki kažu da je autistične djece sve više, drugi kažu da nije stvar u tome, nego u činjenici da se ranije nije učinkovito dijagnosticirao, ali kako god bilo, moramo se potruditi razumjeti djecu i osobe s autizmom, kako bismo ih manje osuđivali. Nije, naime, stvar u tom da mi olako osuđujemo zbog nekog zdravstvenog stanja, nego je autizam vrlo specifičan po mnogočemu i nije ga lako razumjeti.

Zato moraš pogledati ovaj video. To je video koji ti kroz oči osobe s autizmom predstavlja samo minutu i pol u životu te osobe, ali je toliko intenzivan da ga možda neće baš svatko moći pogledati do kraja. A to proživljavaju osobe s autizmom neprestano – i to još intenzivnije, iz minute u minutu. Mirisi, prizori, zvukovi…

Za mnoge osobe s autizmom, pretjerana stimulacija je stvarnost. Biti pretjerano ili premalo osjetljiv pri obradi senzornih informacija (kao što su prizori i mirisi) sasvim je uobičajeno za osobe iz autističnog spektra. Dakle, svakodnevna stvar koju mnogi ljudi možda neće ni primijetiti u trgovačkom centru, autističnoj će osobi biti vrlo intenzivan doživljaj.

Upravo zbog tog je Nacionalno društvo za autizam iz Velike Britanije odlučilo napraviti ovaj filmić u nadi se da će gledateljima omogućiti da zavire u jednu sasvim specifičnu stvarnost osoba s autizmom. Ovaj video ove grupe prikazuje ulazak u trgovački centar gledan očima dječaka s autizmom – sve ono što osobe bez autizma niti ne vide niti ne dožive.

Nakon što ga preplave osjećaji i podražaji iz okoline, dječak se pokuša smiriti brojanjem, ali mu ne pomogne, pa je iduća scena dječak koji se pokušava istrgnuti mami iz ruke, pokriti uši i zapravo radi ono što bi mnogi prolaznici nazvali – scenom. Čak i u videu jedna prolaznica je vidno živčana zbog prizora, pa okreće očima i odmiče se. U tom trenutku dječak u videu kaže: „Nisam zločest, ja sam autističan.“

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.