ČAKOVEC – Grad sunca, grad kiše, ali najvažnije, grad jedara!

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Ovaj pitomi gradić smješten u srcu Međimurja, kilometrima daleko od obale, postao je svjetski poznato odredište jedriličara. Da, dobro ste pročitali. Jedriličara. I to ne bilo kakvih, već onih najzagriženijih, koji su spremni na avanturu po čakovečkim “obalama”.

Povijest kaže da su prvi jedriličari u Čakovec stigli još u srednjem vijeku. Naime, stari grad Čakovec bio je opasan zidinama, a zidine jezerom. Ovdje su, bez obzira na nedostatak vjetra, hrabri jedriličari dizali svoja jedra i pokazivali svoje vještine u jedrenju na mjestu. Naravno, plovidba po jezeru nije bila laka, ali to je samo dodavalo draž ovoj jedinstvenoj aktivnosti.

I tako, generacije Čakovčana njegovale su ovu tradiciju, koja je vrhunac doživjela u modernom dobu. Kako bi se što bolje iskoristila povijest i promoviralo jedriličarstvo, spojena su dva obližnja jezera – ono kod Kuršanca i ono u Donjoj Dubravi, kanalom za jedrenje. I tako je nastala prva međimurska “jedriličarska magistrala”.

Ovaj veliki pothvat izazvao je val oduševljenja među lokalnim stanovništvom. Priča se da su čak i ribari, koji su inače poznati po svojoj smirenosti i strpljenju, prešli na jedrenje. Čakovečki ribari sada love ribu sa svojih jedrilica, a neki su se toliko zanijeli da su počeli loviti vjetar umjesto ribe.

U čast ovog značajnog doprinosa jedriličarstvu, na ovogodišnjem sajmu u Čakovcu grad će biti okićen jedrima. Glavni trg bit će prepun dvobojnih jedara, a gradska vijećnica preimenovana u “Kuću vjetrova”. Lokalni umjetnici izrađuju skulpture jedara od recikliranih materijala, dok će djeca iz lokalnih škola crtati jedrilice na pločnicima.

Ujedno, planiran je i veliki defile jedrilica kroz centar grada. Naravno, bez vode, ali tko kaže da se jedrilice ne mogu vući po kopnu? I nije to samo tako, već povijesni prikaz kako su naši preci vukli svoje jedrilice po međimurskoj ravnici, uporno tražeći barem jedan povjetarac.

“Jedrenje u Čakovcu ima dugu i slavnu tradiciju”, kaže lokalni povjesničar i strastveni jedriličar, gospodin Ivan Vjetroviti. “Nekada smo jedrili po bazenima, sada jedrimo po kanalima. Tko zna, možda ćemo uskoro imati i svoj ocean.”

I tako, dok drugi gradovi s obalama mora i velikim jezerima još uvijek pokušavaju shvatiti tajnu jedrenja, Čakovec ponosno kroči naprijed. Jer, u Čakovcu, jedrenje nije samo sport – to je način života.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.