Foto: John Philips

Proglašena dobitnica knjige “Priča o Mariji A.” Gorana Gala

Portal Međimurje info nedavno je organizirao nagradni natječaj povodom objave romana “Priča o Mariji A.”, autora Gorana Gala. Nagradni natječaj, inspiriran naslovnicom knjige, tražio je od sudionika da predlože novi naslov koji bi bolje opisao ovu ljubavno-ratnu dramu.

O romanu

Roman “Priča o Mariji A.” oslanja se na fotografiju žene s troje djece snimljenu u izbjegličkom logoru El Shatt. Ovu fotografiju snimio je John Philips, poznati ratni fotograf svjetskog magazina Life. Kako objašnjava autor Goran Gal, fotografija je posebna jer ju je Philips snimio ležeći na pijesku podno nogu ove ponosne žene, što je u njemu probudilo maštu i inspiriralo priču.

Priča prati tešku životnu sudbinu glavne junakinje, Tade Ivičević iz Drvenika, kroz mračne trenutke povijesti: od El Shatta, preko Londona, Zagreba, Bleiburga, post-Jasenovca, pa ponovo do Londona. U ovoj ljubavno-ratnoj drami sudjeluje i fiktivni lik Kosac, koji u romanu predstavlja međusvijet živih i mrtvih, odvajajući duše umirućih kako bi ih oslobodio patnje.

Autor je naglasio da je kroz pisanje ove priče nesvjesno ispisao emocionalnu povijest vremena jer emocije likova bolje oslikavaju događaje nego arhivski dokumenti. “Priča o Mariji A.” ne propagira niti jednu ideologiju, već oslikava stvarnost Drugog svjetskog rata iz perspektive svih sudionika, bez obzira na vojsku ili političku pozadinu.

Nagradni natječaj

Na natječaj je pristiglo mnogo prijedloga naslova, a sam autor Goran Gal istaknuo je kako su svi prijedlozi bili odlični. Nakon pažljivog razmatranja, autor je odlučio nagraditi Anu Mariju Pleiades za prijedlog naslova “Ljubav u vihoru rata”. Ovaj naslov najbolje obuhvaća srž romana, miješajući elemente ljubavi i ratnih strahota.

Ana Marija Pleiades svoj je prijedlog poslala putem emaila, dok su ostali sudionici slali prijedloge u komentarima na portalu i društvenim mrežama.

Autorova vizija

Goran Gal, koji je izdao knjigu uz pomoć prijatelja iz izdavačke kuće Element, skromno priznaje da je u procesu izdavanja napravio dvije greške. Prvo, knjiga je ostala “nevidljiva” zbog nedostatka promocije, a drugo, naslov “Priča o Mariji A.” nije u potpunosti dočarao sadržaj knjige.

Unatoč svemu, autor se nada da će roman naći svoje mjesto u knjižnicama i doprijeti do srca čitatelja, posebice u ovim teškim vremenima kada je literatura često podložna propagandi i trenutnim trendovima. Goran Gal vjeruje da je poruka njegove knjige potrebna kako bismo se podsjetili na vrijednost ljudskih emocija i patnji kroz povijest.

Čestitke Ani Mariji Pleiades na pobjedi i svim sudionicima na njihovom trudu i kreativnosti.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.