Stop nelegalnoj gradnji na Hrvatskoj obali – ali kako?

Koje su kazne za nelegalnu gradnju i može li se stvarno zbog toga završiti u zatvoru?

Hrvatska kao država čiji se BDP pretežito veže uz turizam sve više problema ima s pokušajima svojatanja morske obale i nelegalnom gradnjom uz morsku obala te na otocima. Tako se pogotovu u ljetnim mjesecima sve češće šire vijesti o nelegalnim objektima koji se zatvaraju i u konačnici sravnjuju sa zemljom.

U Hrvatskoj prema Zakonu o gradnji s izgradnjom željenog objekta ili rekonstrukcijom postojećeg moguće je početi tek nakon dobivanja građevinske dozvole. Ako u projekt krenete prije dobivanja dozvola suočit će te se s mnogobrojnim kaznama i problemima, a prema Zakonu možete se suočiti i sa zatvorskom kaznom.

Kada građevinska dozvola nije potrebna?

Prije upuštanja u gradnju osim Zakona o gradnji trebali bi proučiti mnogo popratnih zakona i pravilnika, a prvenstveno pravilnik o gradnji jedinstvenih i drugih građevina.

Prema tom pravilniku građevinska dozvola nije potrebna za:

  • za popravak i rekonstrukciju objekata bez značajnih promjena u njihovoj konstrukciji i osnovnih karakteristika koje nisu u suprotnosti s glavnim projektom
  • za garažu maksimalne veličine 50 m2 na zemljištu koje se ne koristi u gospodarske svrhe
  • za pomoćne gospodarske zgrade u skladu s normama
  • za izgradnju i kopanje bazena do maksimalne veličine od 100 m2
  • za izgradnju vrtne sjenice
  • za gradnju ograde visine do 2,2 metara, ogradnog zida visine do 1,6 metara te potpornog zida visine do 1 metara
  • za gradnju terase uz postojeću zgradu u razini terena tlocrtne površine do 20 m2 te povezane nadstrešnice, tlocrtne površine do 20 m

U praksi su u većini slučajeva stvari ipak puno kompleksnije i teško je određene situacije iz prakse procijeniti i samostalno donijeti odluku da li za vaš projekt potrebna dozvola ili nije. Ta malena greška mogla bi vas skupo koštati stoga svakako preporučujemo da se prije bilo kakvih građevinskih pothvata savjetujete sa stručnjacima.

Koje su kazne za gradnju bez građevinske dozvole?

Kazne prema hrvatskom zakonu za nelegalnu gradnju su prema većini stručnjaka i poznavatelja prava preblage. Još uvijek se u praksi susrećemo s vijestima, pogotovo s hrvatske obale gdje se gradi na „divlje“ te se devastiraju priroda i morska obala bez dozvola i bez ikakvih privola.

Kazne za pokretanje građevinskog pothvata bez pravovaljanih dozvola u Hrvatskoj mogu biti raznovrsne i njihova konačna suma ovisi o težini prekršaja kojeg ste prekršili, a kazne se kreću od 500 eura pa sve do 20.000 eura.

Ako se ustanovi da je građenje započeto bez dozvole ovlaštena osoba mora o svom trošku prostor na kojem se gradilo dovesti u prvobitno stanje, a objekt i sva izgrađena infrastruktura srušiti.

Ono što nas je prvenstveno zanimalo kakva je situacija u praksi i može li se u Hrvatskoj završiti u zatvoru zbog nelegalne gradnje pa smo isto propitali stručnjake za projektiranje i građenje, koja nam tvrdi:“ U Hrvatskoj su kazne za nelegalnu gradnju još uvijek preblage iako su u zakonodavstvu u zadnje vrijeme učinjeni neki koraci u pravome smjeru. Postoje neki rigorozni primjeri gdje Zakon nalaže da se primjeni zatvorska kazna, kao na primjer kada se gradi na prostoru zaštićenih prirodnih vrijednosti, ali takva suđenja u praksi završavaju uvjetnim presudama.“

Izgleda da zakon nije toliko loše koncipiran ali je primjena istoga u praksi ono što i dalje pojedincima potiče da nelegalno grade, a za to ne budu proporcionalno kažnjeni.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.