Ilustracija: playground.com

Mali šefovi marketinga

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Bio je kišan dan, savršen za obiteljsku idilu pred televizorom. Mama, tata i mali Luka udobno su se smjestili na kauču, spremni uživati u mirnom nedjeljnom popodnevu. No, tek što su upalili televizor, pred njihovim očima se pojavi šarena reklama za najnoviji “Mega Super Turbo 3000” – igračku s više gumbića nego što tata ima živaca.

“Jao, pogledaj ovo!” uzvikne Luka, očiju sjajnih poput dijamanata. “To mi treba, mama, to mi treba! Molim te! Molim te!” Njegov glas bio je poput eha svake reklame ikad emitirane.

Mama i tata samo se pogledaju. Nekada davno, u mračnom dobu osamdesetih i devedesetih, reklame su bile smišljene da privole roditelje. Govorile su o kvaliteti, izdržljivosti, pa čak i edukativnim vrijednostima. Ali sada, sada se reklame ni ne trude obraćati njima. Ne, današnji mali genijalci su ti koji donose konačnu presudu.

“Da, to je najnoviji Mega Super Turbo 3000!” glas reklame bio je pomalo previše uzbuđen za tako nebitnu činjenicu. “Samo jedno pritisneš i tvoj dan je bolji! Dvostruko jači od starog modela koji si dobio prošlog Božića!”

Luka se okrene prema roditeljima s licem na kojem je pisalo: “Pa, što čekate?” Tata uzdahne, prisjećajući se vremena kad je kao klinac morao moliti za Lego kocke cijelu godinu, a sada… Eh, ako Luka samo zatrepće dovoljno puta, bit će kao da je tata već u dućanu, s kreditnom karticom u ruci.

“A što ako ti to ne kupimo?” upita mama, pokušavajući održati bar privid autoriteta.

Luka se na trenutak zamisli, no tada dođe onaj “genijalni” marketinški trenutak: reklama završi s rečenicom koja je bila smišljena baš za ovakve trenutke – “Ako te roditelji ne vole dovoljno da ti kupe Mega Super Turbo 3000, uvijek možeš pitati baku i djeda!”

Luka trijumfalno pokaže prstom u ekran. “Vidite? Oni razumiju.”

Roditelji ponovno uzdahnu, a tata potraži mobitel da nazove svoju majku. U međuvremenu, mama pogleda prema televizoru gdje već kreće sljedeća reklama za nekakav novi paket slatkiša koji obećava da će djeca jesti povrće ako pojedu barem tri komada.

“Znaš,” mama tiho prokomentira, “činjenica da reklame više ni ne pokušavaju nas uvjeriti nego direktno djecu… Zvuči kao da smo mi već izgubili ovu bitku.”

Tata kimne. “Pa, mislim da se naša roditeljska moć danas mjeri u sekundi prije nego što Luka zatraži novu igračku.”

Luka već skrola po tabletu. “Mama, tata! Pogledajte! Imaju i aplikaciju! Možeš vidjeti kako će mi stajati Mega Super Turbo 3000 u virtualnom svijetu!”

I tako, dok marketing širi svoje digitalne pipke, roditelji diljem svijeta ostaju u sjeni – jer oni više nisu ciljana publika. Ključ donošenja odluka preuzeli su mali, ali moćni šefovi – djeca, naoružana šarenim reklamama i nesalomljivom željom.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.