XII. Dani službenice Božje Marice Stanković

Dani Marice Stanković promiču lik i djelo Marice Stanković, učiteljice, spisateljice i članice katoličkih akcija. Uz promicanje lika i djela Marice Stanković nastoji se široj javnosti predstaviti i kulturno-povijesne osobitosti njezina rodnog kraja.

Izložba ručnih radova predstaviti će tekstilno rukotvorstvo te motive veza s naglaskom na motiv anđela čuvara. Izložbu će sadržajno upotpuniti gobleni vlč. Josipa Drvoderića.

Recital duhovne poezije „Svetlost na bregu“ okuplja pjesnike koji pišu i stvaraju duhovnu poeziju na kajkavštini i standardu. Uz odrasle pjesnike na Recitalu sudjeluju i učenici osnovnih škola pod mentorstvom svojih učitelja. Po svršetku Recitala izvođači i publika sudjeluju u raspravi o viđenom kroz druženje u okolišu crkve sv. Vida i sv. Jurja.

Koncert „Oj, pođi dušo na Božji put“ okuplja zborove i manje vokalne sastave koji djeluju na području Župe Madžarevo, Grada Novog Marofa i okolnih općina s ciljem izvedbe tradicijskih pučkih napjeva i pjesma koji se danas sve rjeđe izvode. Koncert nosi naziv po tradicijskom pučkom napjevu koji se izvodio prigodom obreda klanjanja drvetu križa na Veliki petak u crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu. U programu koncerta sudjeluje Klapa „Marof“, ŽVS „Zipka“ te Crkveni zbor „Kraljica mira“.  XII.

Dani Marice Stanković završavaju pobožnošću „Marijinog puta“ u Kamenoj Gorici. Sudionici se okupljaju u Kamenoj Gorici kod Društvenog doma, a potom slijedi obilazak kulturnih i sakralnih znamenitosti mjesta.  Uz sakralne objekte odvijaju se i brojni oblici pobožnosti. Pobožnosti će predvoditi vlč. Josip Drvoderić dok će izlaganje o tradicijskoj arhitekturi i narodnim običajima održati etnolog Tibor Martan.

Od sakralnih objekata vrijedno je istaknuti zvonik-kapelu sv. Ivana Krstitelja kao ostatak srednjovjekovne vojne fortifikacije u kojem se i danas održava običaj zvonjenja zvonima na olujne oblake i komemorativnu kapelu na mjestu pogibije petorice mirovnih promatrača koji su stradali 7. siječnja 1992. godine u jeku Domovinskog rata.

U organizaciji Dana sudjeluju Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva, Pučko otvoreno učilište „Novi Marof“, Crkveni zbor „Kraljica mira“ iz Podruta, Župa sv. Vida i sv. Jurja – Madžarevo i Kulturno-umjetničko društvo „Kraljica mira“ iz Kamene Gorice.

Vremenik događanja:

  1. 9. 2024.

– Izložba goblena vlč. Josipa Drvoderića, Kulturni centar „Ivan Rabuzin“, 18.00 h

  1. 9. 2024.

– Recital duhovne poezije „Svetlost na bregu“, crkva sv. Vida i sv. Juraja u Madžarevu, 18.30 h

  1. 9. 2024.

– Sveta Misa i Koncert pučkih napjeva  i pjesama „Oj, pođi dušo na Božji put“, crkva sv. Vida i  sv. Jurja u Madžarevu, 18.00 h

  1. 9. 2024.

– Pobožnost „Marijina puta“, okupljanje sudionika u 16.00 h kod Društvenog doma u Kamenoj Gorici (u slučaju lošeg vremena pobožnost će se održati u crkvi Kraljice mira u Podrutama)

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.