Photo by Mohammed Ibrahim on Unsplash

U Ukrajini u dvije godine ubijeno manje civila nego djece u Gazi u godinu dana

Analiza organizacije Oxfam koju prenosi Geopolitika.news otkrila je da je izraelska vojska u proteklih godinu dana u Gazi ubila više žena i djece nego u bilo kojem drugom nedavnom sukobu unutar istog vremenskog perioda. Prema izvještaju, izraelsko eksplozivno oružje pogađalo je civilnu infrastrukturu u Gazi u prosjeku svakih tri sata od početka rata.

Podaci – i to samo oni u kojima je preminuli identificiran; pri čemu neke procjene sugeriraju da je ukupni broj umrlih i pet-šest puta veći – pokazuju da je više od 6.000 žena i 11.000 djece izgubilo živote u izraelskim napadima tijekom posljednjih godinu dana, a izvještaj Oxfama ističe da bi broj žrtava mogao biti još veći. Za usporedbu, tijekom najsmrtonosnijih sukoba u Iraku 2016. godine zabilježeno je 2.600 ubijenih žena. Prema organizaciji Every Casualty Counts, u prve dvije i pol godine sirijskog sukoba prosječno je stradalo 4.700 djece godišnje, što dodatno ističe razmjere stradanja u Gazi.

Ista organizacija navodi kako je, tijekom dvije godine eskalacije sukoba u Ukrajini, tamo usmrćeno više od 10.500 civila, uključujući 587 djece. Dakle, prema Oxfamu, Izrael je ubio više djece u Gazi u protekloj godini nego Rusija ukrajinskih civila u dvostruko dužem periodu. Pritom, valja naglasiti i kako je populacija Gaze 19 puta manja od one ukrajinske.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.